آیلتس بهتر است یا تافل؟
شاید بارها از خود پرسیده باشید که آزمون آیلتس بهتر است یا تافل. برای تمام اشخاصی که قصد مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری را دارند اخذ مدرک بین المللی زبان انگلیسی امری بسیار مهم است که نیازمند برنامه ریزی و مطالعه و شرکت در کلاسهای مختلف را دارد. شاید نتوان پاسخی قطعی برای پرسش آیلتس بهتر است یا تافل یافت، ولی هر یک از این آزمونها مزیتهایی نسبت به دیگری دارد که در ادامه مرور میکنیم. با فیدس همراه شوید.
فهرست مطالب
آیلتس IELTS
آزمون بین المللی زبان آیلتس، که به معنی "سامانهٔ جهانی ارزیابی زبان انگلیسی" است، یکی از آزمونهای پرطرفدار و محبوب است که در اکثر کشورهای دنیا برگزار میگردد. این آزمون را در اصل میتوان بریتانیایی به حساب آورد که در مقابل آزمون آمریکایی تافل قرار میگیرد. برگزاری این آزمون بر عهده دانشگاه کمبریج انگلستان، مرکز آیلتس استرالیا، و شورای فرهنگی بریتانیا است.
ین آزمون از چهار بخش شنیداری، خواندن و درک مطلب، نوشتاری، و گفتاری تشکیل شده است که هر بخش نمرهای بین صفر (کمترین نمره) تا نُه (بالاترین نمره) دارد. در این آزمون خبری از نمره قبولی نیست و سطح زبان شما بر اساس نمرهای که کسب میکنید سنجیده میشود. از این رو میتوان نمره شش را متوسط و نمره هفت را خوب به حساب آورد. نمره نهایی بر اساس میانگین نمرهای است که در چهار بخش آزمون کسب میکنید؛ در کارنامه در کنار نمره کلی، نمره هر بخش نیز ثبت میگردد.
آزمون آیلتس به دو صورت جنرال و آکادمیک برگزار میشود؛ آن دسته از متقاضیانی که قصد ادامه تحصیل در کشورهای انگلیسی زبان همچون آمریکا، کانادا و استرالیا را دارند باید در آزمون آکادمیک شرکت کنند. معمولاً حداقل نمره برای اخذ پذیرش در اکثر دانشگاههای دنیا نمره 6.5 است؛ این عدد نسبی بوده و بعضی از دانشگاهها ممکن است نمرهای کمتر یا بیشتر را از شما درخواست نمایند.
در این آزمون ابتدا باید به سوالات بخش شنیداری پاسخ دهید و سپس به سراغ بخش خواندن و درک مطلب، و نوشتاری بروید. برای پاسخ دادن به هر یک از سوالات این بخشها یک ساعت فرصت دارید. همچنین در زمانی دیگر که معمولا در بازه پنج روزه از آزمون است، باید آزمون گفتاری خود را پشت سر بگذارید. کارنامه آزمون نیز بین ده تا چهارده روز پس از تاریخ انجام آزمون قابل دریافت است و تا دو سال اعتبار دارد.
تافل TOEFL
یکی دیگر از آزمونهای زبان انگلیسی بسیار معتبر و پرطرفدار در بین متقاضیان مهاجرت، آزمون تافل است. این آزمون آمریکایی، که توسط موسسه "ای تی اس" برگزار میگردد، جهت سنجش سطح زبان آموزان مورد استفاده قرار میگیرد. این آزمون در بیش از 190 کشور دنیا برگزار میگردد و مورد پذیرش 11000 مرکز آموزشی و دانشگاه بینالمللی در کشورهای مختلف دنیا میباشد. نتیجه این آزمون نیز مانند آزمون آیلتس، دو سال اعتبار دارد.
تا پیش از سال 2005، این آزمون به دو صورت کتبی (PBT - Paper-based Test) و کامپیوتری (CBT - Computer-based Test) برگزار شد؛ بدین صورت که فرد باید به دفترچه سوالات پاسخ داده و یا از طریق کامپیوترهای مراکز آزمون به سوالات پاسخ میداد؛ اما از سال 2005، روش سومی برای انجام این آزمون، یعنی روش اینترنتی (IBT - Internet-based Test)، نیز ابداع شد. در این روش شما به وسیله لپتاپ یا کامپیوتر شخصی خود به اینترنت وصل میشوید و به سوالات هر چهار بخش آزمون در یک روز پاسخ میدهید. پس از دو هفته نیز نتیجه و کارنامه شما صادر میگردد.
هر یک از چهار بخش آزمون آیلتس 30 نمره داشته و نمره نهایی، از مجموع نمره چهار بخش محاسبه میشود. نمره نهایی آزمون تافل بین 0 (کمترین) تا 120 (بالاترین) است که نمره بالای 100 را میتوان بسیار خوب به حساب آورد. اکثر دانشگاهها نمره بالای 80 را قبول دارند که بسته به دانشگاه و رشته انتخابی شما متغیر است.
بخشهای مختلف آزمون
جدا از اختلافات کوچک و تکنیکال، دو آزمون آیلتس و تافل یک هدف را دنبال میکنند و آن نیز سنجش صحیح سطح زبان شما است. هر دو این آزمونها از چهار بخش تشکیل شده است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
بخش شنیداری – Listening
در این بخش باید به فایلهای صوتی گوش بدهید و به سوالات پاسخ دهید. این فایلها معمولاً مکالمه بین دو یا چند نفر درباره یک موضوع است و شما باید به سوالات مرتبط با آن پاسخ دهید. موضوع سوالات این بخش معمولاً درباره کسب اطلاعات عمومی درباره یک مکان یا واقعه است و سطح آنها آسان و متوسط میباشد. همچنین در بخش تخصصیتر آزمون، سوالات معمولاً درباره یک موضوع آکادمیک است که پاسخ صحیح به آنها نیاز به دقت بیشتری دارد.
بخش خواندن و درک مطلب – Reading
در این بخش تعدادی متن، که معمولاً موضوع آکادمیک دارند، به شما داده میشود که با خواندن آنها باید به سوالات مربوطه پاسخ دهید. این سوالات میتوانند چند گزینهای یا تکمیل جای خالی باشند یا حتی شاید لازم باشد برای هر پاراگراف یک عنوان بیابید. در این بخش توانایی تندخوانی میتواند به شما کمک کند، زیرا زمان پاسخگویی محدود و متنها طولانی هستند. از این رو برای پاسخگویی به سوالات باید برنامهریزی کنید.
بخش نوشتاری – Writing
همانطور که از نام این بخش پیداست، هدف این قسمت آزمون سنجش توانایی شما در درک سوال و نگارش صحیح است. به طور معمول حداقل دو متن و عمدتاً با موضوع آکادمیک، باید نوشته شود؛ هر چه انتخاب لغات بهتر و گرامر مورد استفاده صحیحتر باشد، نمره کسب شده در این بخش نیز بالاتر خواهد بود. طبق آخرین آماری که در سال 2021 منتشر شد، آزموندهندگان ایرانی بیشترین ضعف را در همین قسمت داشته و میانگین نمره آنها در بین چهار مهارت کمترین بوده است.
بخش گفتاری – Speaking
در این بخش از شما سوالاتی پرسیده میشود که باید شفاهاً به آنها پاسخ دهید. سوالات موضوعات مختلفی دارند؛ از موضوعات روزمره گرفته تا موضوعات تخصصیتر که نیاز به تحلیل و بررسی بیشتر دارند. برای پاسخدهی به بعضی از سوالات به شما زمانی کوتاهی میدهند که پاسخ خود را آماده کنید، ولی برای اکثر سوالات، باید در لحظه پاسخ دهید. در این قسمت نیز هر چه از لغات و اصطلاحات مناسبتر به همراه گرامر صحیحتر استفاده کنید، نمره شما بالاتر خواهد بود.
جمع بندی
در پایان باید اعتراف کرد که شاید نتوان برای سوال آیلتس بهتر است یا تافل، پاسخ مشخصی پیدا کرد. هر یک از این آزمونها ویژگیهای خاص خود را دارند که آن را برای عدهای از زبان آموزان مناسبتر میکند. این دو آزمون از لحاظ ساختاری و شیوه طرح سوالات تفاوتهایی با یکدیگر دارند، ولی مهمتر از آن کشور مقصدی است که شما قصد عزیمت به آن را دارید؛ زیرا به عنوان مثال بعضی از دانشگاهها تنها مدرک آیلتس را میپذیرند در حالی که بعضی دیگر از مراکز، مدرک تافل را قبول دارند. آزمون آیلتس در ایران برگزار میگردد و مراکز مختلفی هر ماه و در چندین نوبت، این آزمون را برگزار میکنند؛ اما برای گذارندن آزمون تافل باید به کشورهای همسایه سفر کنید. از سوی دیگر نیز شما میتوانید آزمون تافل را در خانه با استفاده از کامپیوتر شخصی و اینترنت خود پشت سر بگذارید، اما برای آزمون آیلتس لازم است تا شما در مرکز آزمون حضور یابید و به صورت کتبی به سوالات پاسخ دهید.
سوالات متداول
این سوال پاسخی درست و قطعی ندارد و بستگی دارد که با چه نوع آزمونی راحتتر هستید.
بله، این آزمون در ایران و زیر نظر سازمان سنجش کشور برگزار میگردد.
برای شرکت در آزمون کتبی و کامپیوتری تافل، باید به کشورهای همسایه سفر کنید، اما آزمون اینترنتی آن را میتوان در خانه و با استفاده از کامپیوتر شخصی و اینترنت پشت سر گذاشت.
شاید نزدیک به 95 درصد دانشگاههای دنیا که دورههای انگلیسی زبان برگزار میکنند، هر دو این آزمون را بپذیرند اما قبل از اپلای حتماً قسمت مدرک زبان مورد نیاز دانشگاه مورد نظرتان را چک کنید.