صفر تا صد کار در آلمان 2024

آلمان جز قدرتمندترین کشورهای صنعتی جهان محسوب می‌شود. نرخ بیکاری در این کشور اروپایی در سال 2023 حدود 5.7 درصد بوده است؛ اما در سال‌های اخیر و با افزایش جمعیت بازنشستگان در آلمان، یکی از مشکلات اصلی در صنایع مختلف این کشور کمبود نیروی کار است. دولت آلمان برای رفع این مشکل شرایط را برای مهاجرت به این کشور آسان‌تر کرده تا افراد بیشتری بتوانند برای کار در آلمان اقدام کنند.

براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، آلمان سالانه شرایط جذب 400 هزار نفر مهاجر را دارد و پیش‌بینی می‌شود تا چند سال آینده این روند برای برطرف کردن مشکل کمبود نیروی کار ادامه داشته باشد. اگر قصد مهاجرت کاری به آلمان را دارید؛ مطالعه این مقاله از گروه مهاجرتی فیدس به شما کمک می‌کند تا مسیر مهاجرت به این کشور را سریع‌‌تر طی کنید.

شرایط کار در آلمان

براساس آمار منتشر شده در سال 2023 در آلمان، بیش از 770 هزار فرصت شغلی خالی وجود دارد که متقاضیان مهاجرت کاری به آلمان می‌توانند برای استخدام در این مشاغل اقدام کنند. شرایط سنی برای مهاجرت کاری به آلمان 18 تا 45 سال است و دریافت ویزای کار آلمان بدون مدرک زبان امکان پذیر نیست. همچنین شرایط دیگر برای مهاجرت کاری به این کشور عبارتند از:

  • داشتن دعوتنامه کاری رسمی از یک شرکت یا کارفرمای آلمانی
  • داشتن مدرک تحصیلی معتبر و مورد تایید دولت آلمان که قابل معادل‌سازی باشد.
  • داشتن سابقه کاری مناسب در زمینه تخصصی مرتبط با شغل درخواستی
  • مدرک معتبر زبان آلمانی حداقل در سطح B1

مراحل مهاجرت کاری به آلمان

تسلط به زبان آلمانی یکی از اصلی‌ترین شرایط کار در این کشور برای مهاجران است و افرادی که بتوانند مهارت شغلی و تسلط خود به زبان آلمانی را اثبات کنند، طبق قوانین دولت آلمان بعد از یک سال می‌توانند برای دریافت بلوکارت این کشور اقدام کنند. مهاجرت کاری به آلمان ممکن است یک فرآیند پیچیده باشد، اما با رعایت کلیه مراحل به‌صورت دقیق، می‌توانید این فرآیند را به‌خوبی پیش ببرید. مراحل مهاجرت برای کار در آلمان عبارتند از:

آماده کردن رزومه کاری و معادل‌سازی مدرک تحصیلی

داشتن مدرک تحصیلی از دانشگاه‌های معتبر که مورد تایید دولت آلمان باشد و نوشتن رزومه کاری حرفه‌ای از جمله مراحل اولیه برای مهاجرت کاری است. همچنین دریافت ویزای کار آلمان با مدرک فنی و حرفه‌ای که مدت دوره آن حداقل 3 سال بوده نیز امکان‌پذیر است.

یافتن پیشنهاد کاری

در مرحله دوم باید یک پیشنهاد کاری از یک کارفرما در آلمان داشته باشید. سایت‌های کاریابی در آلمان یا شبکه‌های اجتماعی مختلفی وجود دارد که می‌توانید از طریق آن‌ها فرصت‌های شغلی را بررسی کرده و برای کارفرما رزومه ارسال کنید. در صورت تایید رزومه توسط کارفرما وی شما را به مصاحبه دعوت می‌کند.

دریافت مجوز استخدام نیرو کار خارجی توسط کارفرما

درصورتی‌که کارفرما قصد استخدام شما را داشته باشد، پس از بررسی رزومه و انجام مصاحبه، باید جهت دریافت مجوز برای حضور شما در این کشور به سازمان کار آلمان مراجعه کند تا این سازمان نیاز کارفرما به نیروی کار خارجی را تایید نماید.

درخواست ویزا

پس از صدور مجوز رسمی برای کار در آلمان شما باید دعوتنامه کارفرما به‌همراه گواهی تمکن مالی و سایر مدرک هویتی را برای درخواست ویزای کار به سفارت آلمان ارائه دهید. تهیه بیمه درمانی نیز یکی از مراحل ضروری قبل از مهاجرت به آلمان است.

تایید ورود به آلمان

پس از ورود به خاک آلمان شما باید به دفتر مهاجرت محلی مراجعه کنید تا ویزای کاری شما تایید شود. در آخر هم باید برای انجام امور مالی در آلمان کد مالیاتی بگیرید و امور مربوط به بیمه را پیگیری نمایید.

مدارک لازم برای ویزای کار آلمان

افراد متقاضی ویزای کار کشور آلمان پس از دریافت دعوتنامه رسمی یا جاب آفر از کارفرما، باید به سفارت آلمان در کشور خود مراجعه کنند تا مراحل ثبت درخواست برای ویزا آغاز شود. در ایران افراد متقاضی ویزای کاری می‌توانند با تکمیل مدارک خود وقت سفارت بگیرند و در زمان تعیین شده، برای مصاحبه در سفارت حاضر شوند. تکمیل بودن پرونده روند صدور ویزا را تسریع می‌کند. مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای کار آلمان عبارتند از:

  • جاب آفر یا دعوتنامه رسمی و معتبر از کارفرما در کشور آلمان؛
  • گذرنامه با حداقل 6 ماه اعتبار؛
  • ارائه کلیه مدارک و رزومه تحصیلی؛
  • ارائه رزومه و کلیه مدرک مربوط به سابقه شغلی؛
  • ارائه بیمه‌نامه معتبر سلامت؛
  • مدرک معتبر زبان آلمانی؛
  • گواهی تمکن مالی به ارزش 1027 یورو ماهانه یا 12234 یورو برای یک سال؛
  • فیش پرداخت هزینه صدور ویزا؛
  • تکمیل فرم درخواست ویزای کار؛

روش های مهاجرت کاری به آلمان

انتخاب روش مهاجرتی مناسب باید براساس شرایط فرد متقاضی مهاجرت کاری به آلمان و براساس اهداف وی از مهاجرت انجام شود. تقاضا برای مهاجرت از طریق ویزای جستجوی کار در آلمان یا ویزای جاب آفر بیشتر از روش‌های دیگر است و اغلب افراد یکی از این دو مسیر را برای شروع زندگی کاری خود در آلمان انتخاب می‌کنند.

روش های مهاجرت کاری به آلمان


شرایط دریافت ویزای جاب آفر آلمان (Job Offer)

همه کسانی‌که قبل از مهاجرت به آلمان از یک کارفرما در این کشور جاب آفر دریافت کنند، می‌توانند با ویزای کاری عازم آلمان شوند. این ویزا امکان مهاجرت کاری به آلمان را برای افرادی فراهم کرده که قبلا با یک کارفرما قرارداد کاری بسته‌اند. معمولا اغلب افرادی که تحصیلات دانشگاهی و دانش فنی خاصی دارند از این روش برای دریافت ویزای کار آلمان استفاده می‌کنند. همچنین برخی از شرکت‌های بین‌المللی برای انتقال درون‌شرکتی نیروهای خود از ایران به آلمان برای دریافت ویزای جاب آفر اقدام می‌کنند. مدارک مورد نیاز برای دریافت این ویزا عبارتند از:

  • داشتن دعوتنامه رسمی از کارفرما؛
  • مدرک معتبر دانشگاهی یا مدرک فنی و حرفه‌ای؛
  • ارائه مدرک زبان آلمان؛

شرایط دریافت ویزای جستجوی کار در آلمان (Job Seeker)

اگر در زمان حضور در ایران موفق به دریافت جاب آفر نشده‌اید، با دریافت ویزای جستجوی کار آلمان (job seeker) می‌توانید برای مهاجرت کاری به این کشور اقدام کنید. ویزای جاب سیکر آلمان مختص افرادی است که هنوز شغلی پیدا نکرده‌اند؛ اما تمایل دارند برای کار به این کشور مهاجرت کنند. این ویزای موقت فقط 6 ماه اعتبار دارد و افراد باید در این بازه زمانی یک شغل تمام وقت برای خود پیدا کنند تا ویزای کار آن‌ها به ویزای کاری جاب آفر یا بلوکارت تبدیل شود. ارائه مدارکی همچون گذرنامه معتبر برای دریافت ویزای جاب سیکر آلمان الزامی است. از دیگر شرایط مورد نیاز می‌توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:

  • داشتن حداقل 3 سال سابقه کاری مرتبط با مدرک تحصیلی؛
  • ارائه مدرک معتبر تحصیلی حداقل در مدرک کارشناسی یا مدرک معتبر فنی و حرفه‌ای؛
  • ارائه گواهی تمکن مالی برای تامین هزینه زندگی در آلمان؛
  • مدرک زبان آلمانی در سطح B1؛
  • ارائه بیمه درمانی برای مدت اقامت در آلمان.

شرایط دریافت ویزای آوسبیلدونگ

یکی از روش‌های مهاجرت کاری به آلمان استفاده از ویزای دوره‌های آوسبیلدونگ (Ausbildung) است. افرادی که زیر 25 سال سن دارند، به‌راحتی می‌توانند از طریق این دوره‌ها برای ویزای کار در آلمان اقدام کنند. اگر با ویزای آوسبیلدونگ وارد کشور آلمان شوید، باید حدود 18 تا 24 ماه در یک دوره آموزشی شرکت کنید تا به‌صورت تخصصی مهارت مورد نیاز برای ورود به بازار کار آلمان را به‌دست آورید. تسلط به زبان آلمانی و ارائه مدرک زبان در سطح B1 یا B2 برای ورود به این دوره و دریافت ویزای کاری الزامی است.

شرایط دریافت بلوکارت برای کار در آلمان

بلوکارت یک نوع ویزای مخصوص مهاجرت کاری به آلمان است که حداکثر 4 سال اعتبار دارد. بلوکارت معمولا یک سال پس از کار در آلمان برای افرادی صادر می‌شود که تحصیلات عالی دانشگاهی دارند یا در زمینه شغلی خود متخصص هستند. برای دریافت بلوکارت آلمان باید حتما یک پیشنهاد کاری از یک کارفرما در این کشور داشته باشید و قرارداد کاری شما باید حداقل 6 ماهه باشد.

دارندگان بلوکارت بعد از 33 ماه در صورتی‌که در شغل مرتبط با رشته تحصیلی خود فعالیت کرده و حق بیمه تامین اجتماعی را هم پرداخته باشند، می‌توانند برای دریافت اقامت دائم آلمان اقدام کنند. البته در صورت تسلط به زبان آلمانی حداقل در سطح B1، این بازه زمانی به 21 ماه کاهش می‌یابد. به‌صورت کلی مهم‌ترین شرایط برای دریافت بلوکارت آلمان عبارتند از:

  • داشتن حداقل 6 ماه سابقه کار رسمی در آلمان با ارائه قرارداد معتبر؛
  • ارائه مدرک تحصیلی دانشگاهی مورد تایید کشور آلمان یا مدرک معتبر فنی حرفه‌ای که طول دوره آن سه سال بوده است.
  • پایه حقوق سالانه افراد متقاضی بلوکارت باید حداقل 45,300 یورو باشد.
  • شرایط دریافت بلوکارت برای افراد شاغل در حوزه‌های پزشکی، پرستاری، داروسازی، دامپزشکی، مهندسی IT، مهندسی عمران و مدیران پروژه‌های ساختمانی به‌دلیل کمبود نیروی کار در آلمان تسهیل شده و آن‌ها با حداقل حقوق سالانه 41,041.80 یورو نیز می‌توانند برای بلوکارت آلمان اقدام کنند.

مدارک لازم برای دریافت کارت آبی آلمان

  • گذرنامه معتبر
  • عکس بیومتریک 
  • رزومه تحصیلی و مدرک دانشگاهی یا مدرک فنی حرفه‌ای مورد تایید دولت آلمان 
  • قرارداد کاری رسمی با کارفرما در آلمان که حداقل 6 ماه اعتبار دارد.
  • مجوز اقامت در آلمان 
  • مجوز کار در آلمان 
  • ارائه مدارک مربوط به محل سکونت در آلمان (اجاره‌نامه یا سند ملک)
  • گواهی مربوط به بیمه درمانی 
  • تکمیل فرم مخصوص بلوکارت

مشاوره تحصیل در آلمان

روش ‌های کاریابی برای مهاجران در آلمان

برای پیدا کردن کار در آلمان یکی از اصلی‌ترین روش‌ها مراجعه به وبسایت یا موسسه‌های معتبر کاریابی در این کشور است. البته افراد متقاضی می‌توانند از طریق سایت شرکت‌های فعال در آلمان یا شبکه‌های اجتماعی مرتبط با کاریابی همچون لینکدین برای یافتن موقعیت شغلی مورد نظر اقدام کنند و از این راه برای کارفرما رزومه ارسال نمایند. آژانس کار فدرال اصلی‌ترین سایت جستجوی کار در آلمان است.  این آژانس تحت پوشش وزارت کار و أمور اجتماعی آلمان فعالیت می‌کند. افراد جویای کار می‌توانند از طریق سایت یا دفاتر حضوری این آژانس در شهرهای مختلف آلمان برای کاریابی اقدام کنند. از دیگر روش‌های کاریابی در آلمان برای مهاجران نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آژانس‌های کاریابی محلی در آلمان؛
  • سایت‌های تبادل نیروی کار آنلاین در آلمان همچون Jobware ،Meinestadt و Monster؛
  • روزنامه‌های محلی آلمان
  • جستجوی کار در آلمان به‌طور مستقیم در وبسایت شرکت‌ها؛
  • حضور در نمایشگاه‌های کار در آلمان؛
  • استفاده از روابط شخصی از طریق شبکه‌های اجتماعی یا دوستان.

مشاغل مورد نیاز در آلمان

آلمان در حال حاضر با کمبود نیروی کار مواجه است. دولت این کشور هرسال با انتشار فهرستی از مشاغل مورد نیاز در آلمان نسبت به جذب نیروی کار مهاجر اقدام می‌کند. طبق اعلام رسمی در سال 2024 تقاضا برای استخدام افراد فعال در حوزه‌های مرتبط با علوم طبیعی، ریاضیات، معماری و طراحی داخلی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، پزشکی، پرستاری و مهندسی از سایر مشاغل بیشتر است و افرادی که قصد مهاجرت کاری به آلمان را دارند، در صورت داشتن مدرک تحصیلی یا سابقه کاری مرتبط با این مشاغل می‌توانند راحت‌تر در بازار کار آلمان جاب آفر پیدا کنند.

قوانین کار در آلمان

طبق قانون کار در آلمان هر کارمند باید روزانه 7 الی 8 ساعت و در هفته حدود 35 تا 40 ساعت کار کند. شروع ساعت کار در آلمان برای مشاغل مختلف یکسان نیست؛ اما اغلب افراد باید حدود 8 تا 9 صبح در محل کار خود حاضر باشند. تعداد روزهای کاری در هفته 5 روز است و اغلب کارمندان روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. کارمندان حداکثر تا 48 ساعت در هفته اجازه کار دارند و بیشتر از این زمان مجاز به اضافه کاری نیستند. حقوق در آلمان معمولا به‌صورت ساعتی محاسبه و ماهانه به کارمندان پرداخت می‌شود.

داشتن بیمه خصوصی یا دولتی برای کار در آلمان الزامی است. پرداخت 14.6 درصد از حق بیمه در این کشور برعهده دولت و الباقی آن برعهده کارمند و کارفرما است. افرادی که درآمد سالانه آن‌ها بیشتر از 64,350 یورو استT با انصراف از بیمه دولتی می‌توانند از خدمات بیمه‌های خصوصی استفاده کنند.

درآمد کار در آلمان

حقوق کار در آلمان در سال 2024 به‌ازای یک ساعت کار 12.41 یورو است. حداقل درآمد ماهانه افرادی که به‌صورت تمام وقت در این کشور کار می‌کنند، حدود 2151 یورو در ماه است. این مبلغ با هزینه زندگی در آلمان تناسب دارد. میانگین حقوق افراد ماهر و متخصص در آلمان سالانه مبلغی در حدود 60 تا 75 هزار یورو است. حوزه‌های مهندسی، امور مالی و حسابداری، پزشکی، فناوری اطلاعات و مهندسی کامپیوتر جز مشاغل پردرآمد در آلمان محسوب می‌شوند.

درآمد کار در آلمان


شرایط اخذ اقامت جهت کار در آلمان

تمامی افرادی که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا قصد مهاجرت به آلمان را دارند، برای ورود به این کشور باید ویزا داشته باشند. دریافت ویزای کاری فقط با مراجعه به سفارت آلمان در کشور خود و ارائه مدارک لازم امکان‌پذیر است. اجازه کار و اقامت در آلمان با صدور ویزای کاری به‌صورت همزمان به افراد داده می‌شود. این مجوز به دو صورت دائم و موقت است.   

اجازه اقامت موقت در آلمان (Aufenthaltserlaubnis)

 این مجوز برای همه اتباع خارجی است که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا به آلمان مهاجرت کرده و بیش از 90 روز قصد اقامت در آلمان را دارند. اعتبار این مجوز بین 1 تا 4 سال است و در صورت نیاز فرد می‌تواند برای تمدید آن اقدام کند. دارندگان این مجوز می‌توانند به همه کشورهای اتحادیه اروپا آزادانه سفر کنند و براساس نوع ویزای خود اجازه کار در آلمان را هم خواهند داشت.

​ اجازه اقامت دائم در آلمان (Niederlassungserlaubnis)

این مجوز مخصوص افرادی است که 3 تا 5 سال بدون وقفه در آلمان زندگی کرده‌اند و می‌خواهند برای سال‌های آتی نیز به زندگی خود در این کشور ادامه دهند. برای دریافت این مجوز اثبات توانایی مالی برای تامین هزینه‌های زندگی و نداشتن سابقه کیفری الزامی است.

کار دانشجویی در آلمان

دانشجوهایی که با ویزای تحصیلی به آلمان مهاجرت کرده‌اند، طبق قانون این کشور اجازه 20 ساعت کار در هفته را دارند تا بتوانند هزینه‌های زندگی خود را تامین کنند. کارکردن بیشتر از زمان قانونی برای دانشجوها جرم است و دولت آلمان با این موضوع برخورد می‌کند. البته دانشجوها در ایام تعطیل سال، همچون تابستان، اجازه دارند ساعت کاری بیشتری در مقایسه با روزهای دیگر سال داشته باشند. کار بعد از تحصیل در آلمان نیز برای فارغ‌التحصیلان خارجی در این کشور در صورت پیدا کردن جاب آفر امکان پذیر است. 

شرایط کار در آلمان برای ایرانیان

ایرانی‌های زیادی سالانه با دریافت جاب آفر یا ویزای جستجوی کار به آلمان مهاجرت می‌کنند. استانداردهای بالای زندگی، تنوع فرصت‌های شغلی، درآمد بالا، امکان تحصیل رایگان برای فرزندان، سیستم درمانی پیشرفته و امکانات متنوع پس از بازنشستگی از جمله دلایل اصلی ایرانی‌ها برای مهاجرت کاری به آلمان است. ایرانی‌ها برای کار در آلمان باید حتما پیشنهاد کاری داشته باشند و تسلط به زبان آلمانی از شرایط اصلی کار در آلمان برای ایرانیان است. با توجه به اینکه ایران جز کشورهای اتحادیه اروپا نیست، اتباع ایرانی برای سفر به آلمان نیاز به ویزا دارند و این ویزا فقط با داشتن تمکن مالی برای افراد متقاضی صادر می‌شود.

سخن پایانی

اگر برای داشتن شرایط شغلی بهتر و کسب درآمد بیشتر قصد مهاجرت کاری به آلمان را دارید، باید در ابتدا یک جاب آفر بگیرید تا دولت این کشور برای شما ویزای کاری صادر کند. در این مقاله به‌صورت کامل شرایط دریافت انواع ویزای کاری آلمان را شرح دادیم تا افراد متقاضی بتوانند بهترین گزینه را برای مهاجرت به این کشور انتخاب کنند. همچنین می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و آگاهی از جدیدترین قوانین مهاجرت به آلمان از وکلای گروه مهاجرتی فیدس کمک بگیرید. همکاران ما آماده‌اند تا در اسرع وقت کلیه مراحل مهاجرت کاری یا تحصیلی شما به آلمان را پیگیری و در اسرع وقت به سوالات احتمالی شما در این زمینه پاسخ دهند.

سوالات متداول

بله، افراد متقاضی مهاجرت کاری به آلمان باید حتما مدرک زبان آلمانی داشته باشند.

در حال حاضر متوسط حقوق سالانه در آلمان حدود 45,300 یورو است.

مدارک لازم برای مهاجرت کاری به آلمان چیست؟

دعوتنامه رسمی از کارفرما در آلمان، پاسپورت با حداقل 6 ماه اعتبار، گواهی تمکن مالی، مدرک زبان آلمانی و مدارک تحصیلی جز مدارک اصلی برای مهاجرت کاری به این کشور است.