تحصیل در کانادا
در 10 استان و 3 قلمرو، ادارات یا وزارتخانههای آموزشوپرورش مسئول سازماندهی، ارائه و ارزیابی آموزش و پرورش در مقاطع ابتدایی و متوسطه، آموزش فنی و حرفهای و آموزش پس از متوسطه هستند. برخی از استانها و مناطق دارای ادارات یا وزارتخانههای جداگانه هستند: یکی مسئولیت آموزش ابتدایی تا متوسطه و دیگری مسئولیت آموزش پس از متوسطه، یادگیری بزرگسالان و آموزش مهارتها را بر عهده دارد.
در سال 19-2018، بودجه برای آموزش در مراکز آموزشی دولتی و خصوصی بیش از 112.8میلیارد دلار در تمام مقاطع بود که شامل 78.5میلیارد دلار برای آموزش ابتدایی و متوسطه و 41.5میلیارد دلار برای تحصیلات تکمیلی میشد.
مهاجرت تحصیلی به کانادا یکی از بهترین روشهای مهاجرت به کانادا است. به فرایند اخذ پذیرش از مدارس یا کالج یا دانشگاههای کانادایی و سپس اخذ ویزای تحصیلی این کشور، مهاجرت تحصیلی به کانادا گفته میشود.مدارس کانادایی از دبستان تا دبیرستان شرایط و امکانات فوقالعادهای را برای آموزش و پرورش دانشآموزان فراهم میکنند. پس از آن، کالجهای کانادایی طیف وسیعی از رشتههای مهارتمحور را برای ورود اشخاص به دانشگاه یا بازار کار ارائه میکنند. دورههای کالج از شش ماه تا سه سال میتواند طول بکشد. در نهایت، دانشگاههای کانادا علاوه بر داشتن فضای چندفرهنگی مناسب برای دانشجویان بینالمللی، با داشتن اساتید معتبر، فضاهای آموزشی عالی و آزمایشگاهها و کتابخانههای بهروز، مقصدی فوقالعاده برای ادامه تحصیل در یک کشور انگلیسیزبان و پیشرفته است.
فهرست مطالب
مراحل مهاجرت تحصیلی به کانادا
اولین و مهمترین مسئله در رابطه با مهاجرت تحصیلی به کانادا شناخت مسیر و مراحلی است که متقاضی میبایست آن را طی کند. مراحل اخذ پذیرش و اخذ ویزای تحصیلی کانادا در واقع همان مراحلی را نیاز دارد که به طور کلی در مهاجرت تحصیلی وجود دارد. برای مطالعۀ بیشتر میتوانید صفحۀ مهاجرت تحصیلی را مطالعه کنید، اما به طور اختصاصی میتوان مراحل مهاجرت تحصیلی به کانادا را شامل این موارد دانست:
مرحلۀ اول: جستوجوی دوره یا مقطع تحصیلی مورد نظر
بر اساس آمارهای رسمی از CMEC کانادا، در حال حاضر ۲۲۳ دانشگاه عمومی و خصوصی و ۲۱۳ کالج و مؤسسۀ آموزشی در کشور کانادا دایر هستند. بر اساس آمارهای رسمی دولت کانادا بیش از ۱۰هزار برنامۀ تحصیلی در دانشگاههای این کشور آموزش داده میشود. آموزش در این کشور اصولاً به زبانهای انگلیسی و فرانسوی انجام میشود. در سال ۲۰۲۰، تعداد ۴۷۰۰۰ کارمند رسمی تماموقت در دانشگاههای کانادا مشغول به کار بودهاند. همچنین در این سال اعلام شد که حدود ۱۴,۶۰۰ مدرسه عمومی در کانادا مسئولیت آموزش و پرورش از دبستان تا دبیرستان را به عهده دارند؛ بنابراین با وجود طیف گستردهای از مراکز آموزشی از اول دبستان تا تحصیلات عالی در دانشگاه و همچنین وجود استانهای مختلف در سرتاسر کانادا، پیدا کردن دوره و مقطع آموزشی و مرکز آموزشی متناسب با نیاز متقاضی حائز اهمیت خواهد بود.
مرحلۀ دوم: آمادهسازی و ترجمه مدارک
پس از پیدا کردن محل تحصیل، برای اپلای و ثبتنام در تمامی دورههای آموزشی و مقاطع تحصیلی، لازم است تا مدارکی که توسط مرکز آموزشی یا مؤسسۀ آموزشی پیشبینی شده است، جمعآوری شوند و بعد از ترجمه برای اپلای آماده شوند. ترجمۀ مدارک به زبان انگلیسی برای مدارس، کالجها و دانشگاههای کانادایی مناسب است و در اکثر موارد نیازی به ترجمه رسمی نیست و ترجمۀ غیر رسمی مانند ناجیت یا ناتی کفایت میکند. لازم به ذکر است که برای اپلای بعضی از برنامههای تحصیلی در دانشگاههای کانادایی لازم است تا مدارک تحصیلی توسط یکی از مراکز ECA معتبر مانند WESمعادلسازی شود.
مرحلۀ سوم: مکاتبه و اپلای
پس از ترجمۀ مدارک و در صورت نیاز معادلسازی آنها، نوبت به اپلای و مکاتبه با اساتید میرسد. در این مرحله میبایست از طریق پرتالهای رسمی مدارس، کالجها یا دانشگاهها و پرکردن فرمهای اپلیکیشن برای ثبتنام اقدام کرد که به آن اپلای نیز گفته میشود. پس از ثبت درخواست از طریق پرتال، کمیتۀ ثبتنام درخواستها را بررسی کرده و در صورت احراز شرایط در مقایسه با دیگر کاندیداها، نامۀ پذیرش برای متقاضی صادر میشود. برای تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای کانادا در صورتی که پژوهشمحور باشد و نیاز به استاد راهنما یا سوپروایزر وجود داشته باشد و همچنین در صورتی که متقاضی به دنبال گرفتن فاند از اساتید باشد، لازم است قبل و بعد از اپلای با اساتید مورد نظر در دپارتمان مقصد در دانشگاه، از طریق ایمیل مکاتبه شود و موافقت استاد مورد نظر برای پذیرش متقاضی در زیرمجموعه خود گرفته شود.
نکات مهم برای مکاتبه با اساتید کانادایی شامل این موارد است:
پیدا کردن استاد مورد نظر
با مراجعه به دپارتمان دانشگاهها، نام، مشخصات و زمینههای تحقیقاتی ( Research area ) اساتید قابل شناسایی است و متقاضی میتواند با مطالعۀ مقالات و انتشارات آن اساتید، نزدیکترین استاد به زمینۀ تحقیقاتی خود را پیدا کند. همچنین بررسی ژورنالهای تخصصی رشتۀ متقاضی نیز میتواند ایشان را به استاد مورد نظر خود برساند. گوگل اسکالر ( Google Scholar ) ابزار مفیدی برای جستجوی واژگان کلیدی ( Key Words ) مورد نظر است.
مکاتبۀ صحیح با اساتید مورد نظر
اساتید دانشگاههای کانادایی در طول هفته تعداد زیادی ایمیل از دانشجویان در سرتاسر دنیا دریافت میکنند؛ بنابراین نگارش یک متن مناسب برای جلب توجه استاد مورد نظر بسیار مهم است. توجه به زمان شروع روز کاری استاد نیز از موارد مهم برای ارسال ایمیل است. بعضی از دانشجویان از (
Tracker
) استفاده میکنند تا از باز کردن ایمیل توسط استاد مطلع شوند.
نکات مهم در مرحله اپلای تحصیلی کانادا شامل این موارد است:
آمادهسازی مدارک مورد نیاز
ریزنمرات، دانشنامهها، انگیزهنامه یا نامۀ بیانیۀ هدف ( SOP )، رزومه ، کارنامۀ زبان یا سایر آزمونهای معتبر بینالمللی و پاسپورت از مهمترین مدارک مورد نیاز برای اپلای است.
اساتید توصیهکننده
در زمان اپلای در دانشگاههای کانادا در مقاطع تحصیلات تکمیلی (کارشناسیارشد و دکتری) ضروری است تا دانشجو اطلاعات و مشخصات سه استاد قبلی متقاضی را که از ایشان، در آن درس یا پروژه رضایت داشتهاند، به دانشگاه اعلام کند. اصولاً دانشگاههای کانادایی از طریق ایمیل، فرم توصیهنامه را برای استاد ارسال میکنند و استاد به صورت آنلاین فرم را پر کرده و آن را برای دانشگاه ارسال میکند. بنابراین توصیه میشود اطلاعات اساتیدی استفاده شود که در دسترس دانشجویان هستند.
پرداخت اپلیکیشنفی
برای اپلای ضروری است که اپلیکیشنفی یا هزینۀ بررسی درخواست پرداخت شود. مبلغ اپلیکیشنفی در مدارس، کالجها و دانشگاههای کانادا معمولاً بین 50 تا 250 دلار کانادا متغیر بوده و غیر قابل استرداد است.
مرحلۀ چهارم: اخذ پذیرش
بعد از بررسی درخواست توسط کمیتۀ ثبتنام و قبولی، نامۀ پذیرش برای متقاضی صادر میشود تا مراحل بعدی ثبتنام را متعاقباً انجام دهد. یکی از مهمترین این کارها پرداخت شهریۀ (Tuition Fee) سال اول تحصیل یا حداقل پرداخت دپازیت به دانشگاه است. با دریافت نامۀ نهایی از دانشگاه، متقاضی میتواند برای ویزای تحصیلی به ادارۀ مهاجرت کانادا مراجعه کند.
مرحلۀ پنجم: اخذ ویزای تحصیلی کانادا
اخذ ویزای تحصیلی کانادا مهمترین گام در مسیر مهاجرت تحصیلی به این کشور است. در حال حاضر اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی کانادا کاملاً از طریق پرتال رسمی اداره مهاجرت کانادا انجام میشود و اصولاً مدارک متقاضیان ایرانی ویزای تحصیلی کانادا توسط آفیسرها در دفتر آنکارا ارزیابی و تصمیمگیری میشود. اقدام برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا بسیار حائز اهمیت است، زیرا مانند مرحلۀ پذیرش امکان اپلای همزمان موارد متعدد وجود ندارد و برای هر ترم تحصیلی اصولاً فقط یکبار فرصت اپلای وجود دارد.
لازم به ذکر است که دریافت ویزای تحصیلی کانادا نیازی به انجام مصاحبه ندارد و فقط مدارک و فرمها و کاورلترها توسط آفیسرها بررسی و بر اساس آنها تصمیمگیری میشود.
برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا توجه به این موارد ضروری است:
- توجه به زمان رسیدگی به درخواست ویزاهای تحصیلی و اقدام در زمان مناسب
- آمادهسازی مدارک بر اساس چکلیست ادارۀ مهاجرت کانادا
- پرکردن صحیح فرمهای مورد نیاز ادارۀ مهاجرت کانادا
- پرداخت اپلیکیشنفی ویزای تحصیلی کانادا (۱۵۰ دلار کانادا) و بایومتریکفی (۸۵ دلار کانادا)
- انجام بایومتریک در بازۀ زمانی تعیینشده
شرایط مهاجرت تحصیلی به کانادا
اخذ ویزای تحصیلی کانادا مانند هر ویزای دیگری شرایط و ضوابط خاص خود را دارد که توسط ادارۀ مهاجرت این کشور به طور رسمی اعلام میشود. ویزای تحصیلی کانادا یک نوع اقامت موقت (Temporary Residency) است که به اندازه طول مدت دورۀ تحصیلی به متقاضی اعطا میشود.
از جمله شرایط مهم برای اقدام برای ویزای تحصیلی کانادا این موارد است:
-
داشتن پذیرش نهایی از یک مدرسه یا کالج یا دانشگاه معتبر
- داشتن تأییدیۀ تحصیل از استان محل تحصیل در کانادا
- داشتن مدرک زبان
- داشتن تمکن مالی کافی برای تحصیل و زندگی در کانادا
- نداشتن گپ تحصیلی
- داشتن یک نامۀ هدف از تحصیل (Study Plan) و پاسخ به سؤالات مهم آفیسرها در آن
- داشتن وابستگی کافی برای بازگشت به کشور پس از اتمام تحصیل
مدارک لازم برای اخذ ویزای تحصیلی کانادا
برای اثبات احراز شرایط اخذ ویزای تحصیلی کانادا میبایست مدارک مورد نیاز (Supporting Documents) طبق چکلیست در پرونده به اداره مهاجرت ارائه شود. این مدارک شامل این موارد است:
- مدارک هویتی شامل:
-
شناسنامه و کارت ملی
- گذرنامه
- عکس
- گواهی عدم سوءپیشینه
- مدارک تحصیلی شامل:
- ریزنمرات و دانشنامههای مقاطع قبلی
- مدرک آزمون زبان
- گواهینامههای آموزشی
- مدارک سوابق تحصیلی و پژوهشی
- مدارک افتخارات علمی
- مدارک شغلی شامل:
- سوابق بیمۀ تأمین اجتماعی
- گواهی اشتغال به کار
- سایر مدارک و اسناد شغلی
- مدارک مالی شامل:
- نامههای بانکی (گردش و تمکن)
- اسناد ملکی (در صورت امکان به همراه گزارش کارشناسی رسمی)
- سایر اسناد اثباتکنندۀ تمکن مالی
- مدارک وابستگی برای بازگشت به کشور خود پس از اتمام تحصیل شامل:
- سند ازدواج یا مدارک هر نوع وابستگی خانوادگی
- پیشنهاد شغلی در آینده یا هر نوع وابستگی شغلی
- نامۀ پذیرش از دانشگاه در کانادا و تأییدیۀ استان محل تحصیل
مقاطع اخذ پذیرش تحصیلی در کانادا
همانطور که گفته شد، برای ادامۀ تحصیل در کشور کانادا ابتدا لازم است پذیرش از یک مدرسه، کالج یا دانشگاه از کشور کانادا اخذ شود.
- مدرسه: طیف وسیعی از مدارس کانادایی هم در دورۀ دبستان و هم در دورۀ دبیرستان وجود دارد که دانشآموزان میتوانند از این مدارس پذیرش بگیرند و در این مراکز آموزشی تحصیل کنند. مدارس کانادایی شامل دورههای Pre-elementary ،elementary و Secondary هستند. همچنین در استانهای نیوبرانزویک، پرینس ادوارد و ساسکاچوان دورۀ Middle Level قبل از Secondary نیز وجود دارد. مدارس در استان کبک ۱۱ سال تحصیلی و در سایر استانهای کانادا ۱۲ سال تحصیلی هستند.
-
دورههای آموزشی کالج (College Diploma): یکی دیگر از فرصتهای تحصیل در کانادا شرکت در دورههای آموزشی مهارتمحور است که بیشتر توسط کالجها و کمتر توسط دانشگاهها ارائه میشود. این دورهها طیف وسیعی از رشتهها را شامل میشوند و از یک سال تا سه سال میتوانند متغیر باشند.
- مقطع کاردانی (Associate degree): ۲ سال
- مقطع کارشناسی (Bachelor): ۳ تا ۴ سال
- مقطع کارشناس ارشد (Master): ۱ تا ۳ سال
- مقطع دکتری (Doctorate): ۳ تا ۵ سال
مهاجرت تحصیلی به کانادا بدون مدرک زبان
داشتن مدرک زبان یکی از اصلیترین مدارک برای مهاجرت تحصیلی به ویژه برای ادامۀ تحصیل در کشور کانادا است. در واقع توصیه میشود برای اقدام به اخذ پذیرش و سپس ویزای تحصیلی کانادا ابتدا مدرک آزمون زبان انگلیسی مانند آیلتس یا تافل با نمرۀ مورد نیاز گرفته شود و این مسئله موکول به بعد از مهاجرت نشود، زیرا مستلزم پرداخت هزینههای بیشتر در این کشور خواهد شد. لازم به ذکر است که برنامههایی به زبان فرانسه نیز در کشور کانادا به ویژه استان کبک ارائه میشود.
البته راهکارهایی برای مهاجرت تحصیلی به کانادا بدون مدرک زبان نیز وجود دارد. سادهترین راه آن اقدام برای اخذ پذیرش از سن پایینتر و در سطح دانشآموزی است. مدارس کانادایی در بسیاری از موارد پذیرای دانشآموزان بدون داشتن مدرک زبان هستند. راه دیگر، اخذ ویزای توریستی کانادا و ثبتنام در کالج یا دانشگاههای کانادایی در داخل خاک کانادا است. در این صورت متقاضی میتواند در کنار واحدهای درسی، زبان انگلیسی یا فرانسوی را نیز آموزش ببیند؛ اما در خصوص تحصیل در دانشگاههای کانادا خصوصاً تحصیلات تکمیلی، داشتن مدرک آزمون معتبر زبان و اخذ نمره مطلوب امری ضروری و حتمی است و بدون داشتن آن احتمال گرفتن پذیرش و ویزا امری بعید به نظر میرسد.
هزینههای مهاجرت تحصیلی به کانادا
بیشک هزینههای مهاجرت تحصیلی به کانادا از مهمترین دغدغههای متقاضیان است. اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی کانادا و سپس تحصیل و زندگی در کانادا مستلزم داشتن تمکن مالی کافی است که این مسئله میتواند بر اساس شهر و رشته و دانشگاه مورد نظر در این کشور متغیر باشد. از مهمترین هزینههای مهاجرت تحصیلی به کانادا میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ترجمۀ مدارک: 3 الی 4 میلیون تومان
- اپلیکیشنفی دانشگاهها: 50 تا 300 دلار
- معادلسازی مدارک از طریق WES: حداقل 170 دلار
- اپلیکیشنفی و بایومتریکفی ادارۀ مهاجرت کانادا: به ترتیب 150 و 85 دلار
- شهریۀ دانشگاهها:بسته به هر دانشگاه، مقطع و رشته تحصیلی متفاوت است.
- هزینههای زندگی: 5 تا 6 هزار دلار برای ماههای اول
مهاجرت تحصیلی به کانادا همراه با فیدس
مهاجرت به کانادا از طریق تحصیل یکی از بهترین روش های مهاجرت شمرده میشود. در این مسیر شما به یک همراه دقیق نیاز پیدا میکنید که تمام کار های شما را به بهترین نحو انجام دهند موسسه فیدس با سابقه طولانی در امر مهاجرت دستیار شما در مسیر خواهد بود.پس از طی مراحل مهاجرت تحصیلی به کانادا شما میتوانید به خیالی آسوده مهاجرت خود را انجام دهید