ترکیه دروازه ای بین دنیای غرب و خاوریانه است؛ از این رو، دانشجویان ایرانی بسیاری این کشور را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند. این کشور نه تنها همسایه ایران بوده و رفت و آمد به آن آسانتر است، بلکه دانشگاه های آن هم به دلیل ارائه استانداردهای آموزشی بالا شناخته شده می باشند. این دانشگاهها دارای امکانات مدرن، اساتید مجرب و فرصتهایی برای تحقیق و توسعه آکادمیک هستند. سالانه مهاجرت تحصیلی ترکیه و جذب دانشجویان بین المللی در این کشور رو به افزایش است و این فرصتی برای دانشجویان ایرانی بوده تا با هزینه های مقرون به صرفه در این کشور تحصیل کرده و تجربه های جدیدی کسب کنند.
- نویسنده: دکتر سروش معزی
دانشگاه های ترکیه، از لحاظ سطح تحصیل، هم رده با دانشگاه های اروپایی بوده اما نسبت به آنها هزینه کمتر و مقرون به صرفه تری دارد.
روش های مهاجرت تحصیلی به ترکیه
دیپلم
کارشناسی
کارشناسی ارشد
دکتری
رشته های علوم پزشکی
رشته حقوق
رشته های مهندسی
علوم انسانی
چرا خدمات مهاجرت تحصیلی به ترکیه با فیدس
موسسه مهاجرتی فیدس، با بیش از 8 سال سابقه درخشان و بیش از 500 پرونده موفق در مهاجرت تحصیلی، کاری و… بهترین انتخاب برای افرادی است که می خواهند با هرینه ای مناسب، بهترین مقصد را برای مهاجرت خود انتخاب کنند. از مهم ترین مزایای فیدس، بهترین موسسه مهاجرتی مشهد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه پشتیبانی طولانی مدت بعد از مهاجرت
- بهره مندی از بهترین وکیل مهاجرتی در ایران، جناب سعید معزی
- بررسی رایگان تمامی روش های مهاجرتی مناسب برای شخص
- بررسی رایگان تمامی کشورهای قابل پذیرش، با توجه به توانایی و نیاز شما
مراحل مهاجرت تحصیلی به ترکیه با فیدس
جمع آوری مدارک مورد نیاز
انتخاب رشته تحصیلی
شروع پروسه توسط تیم فیدس
صدور ویزا اقامت تحصیلی
شرایط لازم برای دریافت اقامت تحصیلی ترکیه
از مهمترین شروطی که دانشجویان ایرانی برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه و دریافت مجوز دانشجویی باید داشته باشند موارد زیر است:
- ارائه مدارک و اطلاعاتی که نشان دهنده هدف تحصیلی در ترکیه باشد مانند نامه پذیرش دانشگاه
- ارائه آدرس محل اقامت در ترکیه
- داشتن بیمه درمانی معتبر
اقدامات مهم در اپلای دانشگاه ترکیه
برای اینکه بتوانید پذیرش یکی از دانشگاه های ترکیه را به دست بیاورید، بهتر است اقدامات زیر انجام دهید:
- رشته مورد مطالعه و دانشگاه مد نظر را از طریق سایت های معتبر دانشگاه های ترکیه انتخاب کنید.
- چنانچه می خواهید از بورسیه تحصیلی استفاده کنید، در سایت رسمی دانشگاه انتخابی، درمورد شرایط آن به خوبی مطالعه کنید.
- پس از اینکه از انتخاب دانشگاه خود مطمئن شدید، تنها کاری که باید انجام دهید این است که مدارک درخواستی مورد نیاز را جمع آوری کنید. این مدارک ممکن است بسته به دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت باشد. سپس فرم درخواست را تکمیل و مدارک را برای آنها بفرستید.
- ممکن است دانشگاهی که انتخاب کردید شروط قبولی در آزمون SAT و YÖS همچنین نمره زبان داشته باشد. شما باید در این آزمون ها شرکت کرده و نمرات آنها را به دانشگاه منتخب ارسال کنید.
- قبل از ورود به ترکیه باید مجوز اقامت تحصیلی خود را از نزدیکترین کنسولگری ترکیه دریافت کنید.
- مراحل ویزای دانشجویی ممکن است زمانبر باشد. بنابراین، بهتر است به محض پذیرش در دانشگاه انتخابی خود برای اخذ اقامت تحصیلی ترکیه اقدام کنید.
مدارک مورد نیاز جهت اقامت تحصیلی ترکیه برای ایرانیان
مهم ترین مدارک برای اقامت تحصیلی در کشور ترکیه
از جمله مدارک مورد نیاز جهت اقامت تحصیلی ترکیه برای ایرانیان موارد زیر هستند:
- فرم درخواست اجازه اقامت
- اصل و فوتوکپی پاسپورت معتبر
- عکس پاسپورتی
- مدارک هویتی
- تمکن مالی
- رسید پرداخت هزینه های مشخص شده به دولت ترکیه
- ارائه مدارک محل اقامت در ترکیه (مانند آدرس منزل یا اجاره نامه)
- ارائه آخرین مدارک تحصیلی
- نامه پذیرش دانشگاه
- بیمه درمانی (معتبر برای تمام مدت اقامت)
مدارک مورد نیاز برای اپلای تحصیلی در مقطع کارشناسی
برای اپلای دانشگاه ترکیه مدارک کلی که برای مقطع کارشناسی نیاز است، موارد زیر هستند:
- فرم درخواست
- مدرک دیپلم به همراه ریزنمرات
- مدارک هویتی
- نمره آزمون SAT یا YÖS
- گواهی مهارت زبان انگلیسی
- توصیه نامه (در صورت نیاز)
- انگیزه نامه برای بیان از هدف تحصیل در دانشگاه ترکیه
مدارک مورد نیاز برای مهاجرت تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد
ارائه مدارک زیر برای پذیرش دانشگاه ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد الزامی است:
- فرم درخواست
- مدرک کارشناسی به همراه ریزنمرات
- مدارک هویتی
- رزومه (CV) به روز شده
- پایان نامه
- توصیه نامه از استاد یا دانشگاه
- نمرات آزمونهای GRE یا GMAT
- اثبات مهارت زبان انگلیسی
- انگیزه نامه برای بیان از هدف تحصیل در دانشگاه ترکیه
به یاد داشته باشید تمامی این مدارک را به زبان ترکی برای دانشگاه ارسال کنید.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه و کســـب مدرک معتبــر از بهترین دانشگاه های جهان
هزینه تحصیل در ترکیه
در ترکیه شهریه دانشگاه های دولتی و خصوصی بسته به رشته تحصیلی متفاوت است. هزینه تحصیل دانشجویان بین المللی برای مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه های دولتی بین ۴ تا ۷ هزار دلار و برای دانشگاه های خصوصی بین ۳.۲۰۰ تا ۸ هزار دلار برآورد شده است. رشته و گرایشهایی که به زبان انگلیسی تدریس می شوند معمولاً گرانتر از تدریس به زبان ترکی است. رشته هایی مانند مهندسی یا پزشکی پرهزینه تر از سایر رشته ها می باشند و از مبالغ ذکر شده در اینجا بیشتر هستند. برای مطلع شدن از پرداخت شهریه بهتر است به سایت رسمی دانشگاهی که پذیرفته شدید مراجعه کنید.
دریافت بورسیه تحصیلی ترکیه
برای دانشجویانی که می خواهند از طریق بورسیه در ترکیه تحصیل کنند، گزینه های مختلف کمک هزینه های مالی از جمله بورسیه تحصیلی توسط دولت ترکیه، بورسیه تحصیلی ارائه شده توسط کشور خود دانشجو، کمک هزینه ارائه شده توسط مؤسسات و سازمانهای ملی و بینالمللی مختلف همچنین بورسیه های تحصیلی دانشگاه ها وجود دارد. فرصتها و مبالغ ارائه شده توسط اهدا کنندگان بورسیه متفاوت است. برخی از این اهدا کنندگان هزینه حمل و نقل از کشور شما به ترکیه را هم پوشش می دهند. میزان بورسیه های ماهانه نیز با توجه به سطح تحصیلات دانشجویان بین المللی متغیر است. دانشجویان می توانند از دو بورسیه تمام وقت و کوتاه مدت در دانشگاه استفاده کنند.
بورسیه تمام وقت
منظور از تمام وقت این است که دانشجو در تمام مدت تحصیل خود می تواند از این بورسیه استفاده کند. دانشجویان بین المللی مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در بسیاری از رشته ها از مهندسی تا علوم بهداشتی، علوم انسانی تا علوم اجتماعی واجد شرایط این بورسیه هستند. از مزیت های داشتن این بورسیه نه تنها پرداخت کامل شهریه است، بلکه شامل پول تو جیبی ماهانه، یکبار بلیط پرواز رفت و برگشت، بیمه درمانی، اقامت یک ساله ترکیه هم می شود.
بورسیه کوتاه مدت
بورسیه کوتاه مدت برای مدت زمان مشخصی در اختیار دانشجو قرار می گیرد و به دو نوع زیر تقسیم می شود:
- بورسیه موفق: این بورسیه برای دانشجویانی طراحی شده است با بودجه خود در دانشگاه درس می خوانند و عملکرد تحصیلی برجسته دارند. این بورسیه فقط پول تو جیبی ماهانه آنها را پوشش می دهد.
- بورسیه تحقیقاتی: این بورسیه برای دانشجویان بین المللی در مقطع دکترا است که در تحقیقات زمینه های مختلف با دانشگاه های معتبر و دیگر داشجویان بومی ترکیه همکاری می کنند. آنها می توانند از این بورسیه برای پایان نامه خود هم استفاده کنند.
نمونه پرونده های موفق مهاجرتی
اخذ ویزای توریستی
نام کشور : کانادا
اخذ ویزای توریستی
نام کشور : کانادا
اخذ ویزای توریستی
نام کشور : کانادا
مزایای تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه این فرصت را به دانشجویان بین المللی می دهد تا زبان ترکی را یاد بگیرند، وارد کتابخانه ها، کلوپهای فرهنگی و اجتماعی شده و در بسیاری از فعالیتها شرکت کنند. با دیگر افراد ارتباط برقرار کرده و در این کشور دوستانی از سراسر دنیا پیدا کنند. علاوه بر این، مزیت های دیگری هم دارد که در این قسمت به شرح آنها میپردازیم:
فرصت های آموزش عالی با کیفیت
ترکیه از جمله کشورهایی است که در کیفیت آموزش رتبه بالایی دارد و از سیستم آموزشی مشابه سایر کشورهای اروپایی استفاده می کند. مدارک آموزشی صادره از این کشور در اروپا شناخته شده می باشد و دانشجو پس از فارغ التحصیلی می تواند مرتبط با رشته خود کار پیدا کند.
تنوع دانشگاه و دوره های آموزشی
وجود بیش از 100 دانشگاه و ارائه رشته ها و گرایشهای گوناگون در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا موجب شده تا توجه دانشجویان بین المللی زیادی به این کشور جلب شود.
سبک زندگی متفاوت
ترکیه میزبان تمدن و فرهنگهای متفاوت در کشور خود است. شما می توانید از طریق آشنایی با همکلاسی های بین المللی خود با انواع فرهنگ ها و سبک های زندگی متفاوت آشنا شوید.
شرایط زندگی آسان
زندگی در ترکیه نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی مقرون به صرفه تر است. شما می توانید در خوابگاه های داخل یا نزدیک پردیس های دانشگاه بمانید یا خانهای را با قیمت مناسب اجاره کنید. علاوه بر این، می توانید از کارت دانشجویی خود برای دریافت تخفیف بلیط سینما یا موزه همچنین حمل و نقل استفاده کنید.
فرهنگ غنی و مناظر زیبا
ترکیه دارای فرهنگ غنی، شهرهای تاریخی و مناظر زیبای طبیعی است. این کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب، تابستان و زمستان زیبایی دارد که موجب شده دانشجویان بین المللی ضمن دیدار از آثار باستانی از ورزش های تابستانی و زمستانی هم لذت ببرند.
همسایه بودن با ایران
دانشجویان ایرانی می توانند در مناسبت های مختلف ملی مانند عید نوروز در کنار خانواده خود باشند و پس از مدتی دوباره به ترکیه بازگردند.
معرفی دانشگاه های ترکیه
معتبرترین دانشگاه های ترکیه دوره های آموزشی ارائه شده را به دو زبان انگلیسی و ترکی برگزار می کنند. مدت زمان تحصیل در این دانشگاه ها برای مقطع کارشناسی تا ۴ سال است. شما می توانید در لیست زیر بهترین دانشگاه های ترکیه را مشاهده کنید.
- دانشگاه خاورمیانه با رتبه جهانی QS 285
- دانشگاه تکنیکال-استامبول با رتبه جهانی QS 326
- دانشگاه Koç با رتبه جهانی QS 401
- دانشگاه Bogaziçi با رتبه جهانی QS 418
- دانشگاه بلینک با رتبه جهانی QS 477
- دانشگاه استامبول با رتبه جهانی QS 621
- دانشگاه آنکارا با رتبه جهانی QS 801
بهترین رشته ها برای تحصیل در ترکیه
ترکیه با ارائه بیش از ۱۱۰۰۰ رشته مقطع کارشناسی و بیش از ۱۰۰۰۰ رشته کارشناسی ارشد به کانون آموزشی برای دانشجویان بین المللی تبدیل شده است. شما می توانید رشته های پرطرفدار برای دانشجویان را در لیست زیر بینید:
- پزشکی
- پرستاری
- مهندسی
- فناوری اطلاعات
- بازرگانی و بازاریابی
- حقوق
- علوم کشاورزی
- خبرنگاری و سینما
در ادامه مهاجرت تحصیلی ۳ رشته پر متقاضی دانشجویان بین المللی در ترکیه را بررسی می کنیم.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه در رشته پزشکی
برخی از دانشجویان ایرانی برای تحصیل رشته پزشکی، ترکیه را به دلیل همتراز بودن کیفیت آموزشی با دیگر کشورهای اروپا و نزدیک بودن به ایران ترجیح می دهند. دانشجویان پس از فارغ التحصیلی می توانند در ایران یا یکی از کشورهای اروپایی و ترکیه مشغول به کار شوند. مدت تحصیل رشته پزشکی در ترکیه ۶ سال می باشد و هزینه آن بین ۱۵ تا ۲۵ هزار دلار آمریکاست. برای کاهش هزینه تحصیل, دولت ترکیه بورسیه علوم پزشکی ابن سینا را برای دانشجویان بین المللی در نظر گرفته است.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه در رشته حقوق
تحصیل در رشته حقوق برای دانشجویان بین المللی در ترکیه علاوه بر شهریه مقرون به صرفه، فرصت های شغلی مناسبی به همراه دارد. دانشجویان تحصیلات خود را چهار سال در مقطع کارشناسی و دو سال در مقطع کارشناسی ارشد به اتمام می رسانند. پس از اتمام موفقیت آمیز تحصیلات و یک سال آموزش در یک مؤسسه حقوقی یا سایر نهادهای فعال در امور حقوقی، دانشجویان می توانند بدون قبولی در آزمون در وکالت پذیرش شوند.
مهاجرت تحصیلی به ترکیه در رشته مهندسی
رشته مهندسی یکی از رشته های پر متقاضی در ترکیه است. سیستم آموزشی این کشور در حیطه مهندسی مانند اروپا بوده، اما هزینه کمتری برای دانشجویان بین المللی دربردارد. در ترکیه، نیازی نیست دانشجویان یکسال دروس مقدماتی بخوانند، بدین ترتیب مدت زمان تحصیل برای دانشجویان رشته مهندسی فقط ۴ سال است. پرطرفدارترین گرایشهای مهندسی، مهندسی عمران، منهدسی کامپیوتر و مهندسی مکانیک می باشد.
آزمون SAT و YÖS چیست؟
آزمون SAT و YÖS از شناخته شده ترین آزمو های ورودی دانشگاه های ترکیه می باشند. هدف از برگزاری این آزمونها در ترکیه کمک به دانشجویان در اخذ پذیرش از دانشگاه های معتبر این کشور برای تحصیل در مقطع کارشناسی است. این آزمون ها مهارت های تحصیلی دانشجو را در دروسی مانند زبان انگلیسی، ریاضیات، فیزیک و… ارزیابی می کند. سؤالات به صورت چند گزینه ایی بوده و پس از انجام آن، درصورتی که دانشجو نمره قبولی از هر کدام از این آزمونها را بگیرد، پذیرش دانشگاه مد نظر را دریافت می کند. شرکت در این آزمونها برای تحصیل در دانشگاه های خصوصی و مقاطع کارشناسی ارشد همچنین دکترا الزامی نیست.
فرصتهای شغلی پس از فارغ التحصیلی
در صورتی که می خواهید بعد از فارغ التحصیلی در ترکیه کار کنید، نمایشگاههای شغلی که در محوطه دانشگاه برگزار می شود را از دست ندهید. در این نمایشگاه ها، مقامات بسیاری از شرکت های مهم در ترکیه حضور دارند. آنها اطلاعاتی در مورد فرصتهای کار و کارآموزی خود ارائه می دهند و رزومه های داوطلبان فارغ التحصیل را نیز جمع آوری می کنند. این نمایشگاه ها فرصتی عالی برای یافتن فرصتهای شغلی و کارآموزی مناسب هستند. علاوه بر این، بسیاری از مراکز شغلی دانشگاهی خدمات مشاوره ای متنوعی از جمله اعلام فرصتهای شغلی برای مراحل شغلی پس از فارغ التحصیلی، شبیه سازی مصاحبه و ایجاد رزومه را به دانشجویان ارائه می دهند.
قوانین اقامت دانشجویی ترکیه در سال 2025
ممکن است دانشجویان بین المللی بنا به هر دلیلی بخواهند رشته تحصیلی یا دانشکده ایی که در آن درس می خوانند را در همان استان تغییر دهند. چنانچه پیش از آنکه وقفه ایی در تحصیل آنها ایجاد شود و به موقع به دانشگاه اطلاع دهند، اقامت دانشجویی آنها باطل نخواهد شد. در صورتی که اعتبار اقامت تحصیلی آنها کوتاه تر از زمان تحصیل باشد می توانند اقامت دانشجویی خود را تمدید کنند. همچنین اگر تحصیل دانشجویان بین المللی در شهر دیگری ادامه پیدا کند، به عنوان مثال، پس از پایان یک ترم، برای شروع ترم جدید به دانشگاهی در استان دیگر بروند. مجوز اقامت آنها از سوی استانداری استانی که تحصیل در آن ادامه خواهد داشت، منقضی می شود و برای دانشجو، با شروع ترم جدید مجوز اقامت دانشجویی جدید صادر خواهد شد. دانشجویان بین المللی که با مجوز اقامت دانشجویی به ترکیه می آیند، می توانند برای همسر و فرزندان زیر ۱۸ سال خود هم جهت اخذ اقامت اقدام کنند.
کلام آخر؛ مهاجرت تحصیلی ترکیه
همانطور که می دانید ترکیه یکی از زیباترین و پیشرفته ترین کشورهای خاورمیانه است که از نظر رتبه علمی و کیفیت آموزشی در رتبه بالایی قرار دارد. دولت ترکیه فرصت مناسبی را برای دانشجویان بین المللی فراهم کرده است تا بتوانند تحصیلات عالی خود را در این کشور از طریق بورسیه یا اقامت تحصیلی ادامه دهند. دانشجویان ایرانی از این قاعده مستثنی نبوده و می توانند برای دریافت اقامت دانشجویی اقدام کنند. شما می توانید برای انتخاب رشته و دانشگاه مناسب همچنین اخذ اقامت تحصیلی ترکیه از وکلای مهاجرتی مجرب فیدس استفاده کنید.
نظرات عزیزانی که مهاجرت با فیدس FIDES را انتخاب کردند
من و برادرم به کمک موسسه فیدس تونستیم با ویزای توریستی وارد خاک کانادا بشیم. ممنون از زحمات شما و با آرزوی موفقیت روز افزون.
سروش
ویزای توریستی کانادا
من با فیدس پذیرش تحصیلی مقطع دکتری رشته الکترونیک دانشگاه مک گیل و ویزای تحصیلی کانادا رو دریافت کردم. سپاس از زحمات شما.
غزاله
اقامت کانادا
با خسته نباشید خدمت تیم خوب فیدس. من به کمک این موسسه تونستم ویزای تحصیلی کانادا و پذیرش از دانشگاه منیتوبا در رشته MBA در مقطع ارشد رو بگیرم.
علیرضا
ویزا تحصیلی کانادا
با تلاشهایی که تیم فیدس برای پرونده من کردند تونستم از طریق ویزای توریستی وارد کشور کانادا بشم و بعد برای اپن ورک پرمیت من هم اقدام کردن.
مهدی
ویزا توریستی کانادا
سپاسگذارم از تیم حرفهای تون. من ویزای تحصیلی کانادا رو از طریق مجموعه فیدس گرفتم و ازشون کمال تشکر رو دارم. البته من بعد از اینکه ویزای کانادامو گرفتم لاتاری هم برنده شدم و در حال حاضر در امریکا ساکن هستم.
افسانه
ویزا تحصیلی کانادا
امتیاز شما به این مطلب
سوالات متداول در خصوص مهاجرت تحصیلی به ترکیه
آیا می توان از طریق ویزای تحصیلی، اقامت دائم ترکیه را گرفت؟
پس از اتمام ۴ سال تحصیلات خود می توانید با خرید ملک یا اخذ مجوز کار در ترکیه برای اقامت دائم درخواست دهید.
آیا با داشتن اقامت دانشجویی می توان در حین تحصیل کار کرد؟
تمام دانشجویان سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا پس از یک سال اقامت در ترکیه می وانند برای کار، درخواست مجوز کار دهند و با داشتن این مجوز مشغول به کار شوند.
آیا پذیرش تحصیلی در دانشگاه های ترکیه بدون آزمون امکان پذیر است؟
برخی از دانشگاه ها در ترکیه پذیرش دانشجویان بین المللی را بدون آزمون ورودی انجام می دهند. شرط معدل آخرین مدرک تحصیلی بیشترین درصد معیار ورود به این دانشگاه ها است.
مدت اعتبار اقامت دانشجویی در ترکیه چند وقت است؟
مدت اعتبار اقامت دانشجویی در ترکیه یک سال است و شما می توانید در هر سال تحصیلی آن را تمدید کنید.
یک قدم تا مهاجرت تحصیلی به ترکیه فاصله داری! همین حالا وقت مشاورت رو رزرو کن