کانادا کشور بسیار پهناوری است که قسمت عمده ای از قاره آمریکای شمالی را تشکیل می دهد. مساحت کانادا 9.984.670 کیلومتر مربع است. کانادا از اقیانوس اطلس در شرق تا اقیانوس آرام در غرب امتداد دارد. مسافرت از شرقی ترین نقطه کانادا به غربی ترین نقطه کانادا که حدود 7000 کیلومتر است از طریق زمینی 7 روز و از طریق هوایی 7 ساعت طول می کشد.
از نظر مساحت کل (شامل آبهای آن) ، کانادا پس از روسیه دومین کشور بزرگ در جهان است. درصورتی که اگر سرزمین را ملاک قرار دهیم کانادا در رده چهارم قرار می گیرد. از سیزده استان و سرزمین کانادا ، فقط دو استان محصور در خشکی هستند (آلبرتا و ساسکاچوان) در حالی که یازده استان دیگر همه به طور مستقیم با یکی از سه اقیانوس مرز هستند. بسیاری از مناطق قطب شمال کانادا پوشیده از یخ شده می باشد.
کانادا از 5 منطقه اصلی تشکیل شده است:
منطقه آتلانتیک : از مجوعه استانهای نوآ اسکوشیا، نیوبرانزویک، پرنس ادوارد آیلند و نیوفاندلند و لابرادور تشکیل شده است. صنایع ماهیگیری، کشاورزی، جنگلداری، استخراج معادن و توریسم از مهمترین فعالیتهای این منطقه بهشمار میروند.
کانادای مرکزی: از مجموعه استانهای انتاریو و کبک تشکیل شده است. این منطقه پرجمعیتترین ناحیه در کشور کانادا است. استانهای انتاریو و کبک مجموعاً بیشتر از ۴/۳ کل محصولات کانادا را تولید میکنند.
منطقه پریری: از مجموعه استانهای مانیتوبا، ساسکاچوان و آلبرتا تشکیل گشتهاست. بیشتر زمینهای این ناحیه صاف و بارور میباشند و برای کشاورزی ایدهآل هستند. همچنین این زمینها غنی از منابع انرژی میباشند. این منطقه از کوههای راکی آغاز شده و در غرب آلبرتا به پایان میرسد. سلسله جبال راکی شامل بلندترین قله های آمریکای شمالی میباشند.
سواحل غربی: استان بریتیش کلمبیا به دلیل دامنهها و جنگلهای بسیار زیبایش مشهور میباشد. منابع طبیعی این استان از قبیل صنعت چوب و ماهیگیری برای اقتصاد کشور بسیار مهم میباشد. میوهکاری و صنعت توریسم از دیگر فعالیتهای مهم این استان میباشد.
منطقه شمال: این منطقه از مجموعه سه قلمرو کانادا تشکیل میشود. مناطق نورث وست تریتوریز، یوکان و نوناویت ۳/۱ زمینهای کانادا را تشکیل میدهد. از منابع مهم این منطقه میتوان به نفت، گاز طبیعی، طلا، روی و سرب اشاره کرد.
کانادا دارای 10 استان و 3 قلمرو است.
نام استان های کانادا و مراکز آن ها به این ترتیب است:
- آلبرتا (ادمونتون)
- بریتیش کلمبیا (ویکتوریا)
- مانیتوبا (وینیپگ)
- نیوبرانزویک (فردریکتون)
- نیوفاندلند و لابرادور(سنت جانز)
- نوا اسکوشیا (هلیفاکس)
- انتاریو (تورنتو)
- جزیره ی پرنس ادوارد(شارلوت تاون)
- کبک (شهر کبک)
- ساسکاچوان (رجاینا)
- نام قلمروهای کانادا و مراکز آن ها به این ترتیب است:
- نورث وثت (یلونایف)
- نوناووت (ایکالوئیت)
- یوکان (وایت هورس)
کانادا آب و هوای متنوعی دارد. آب و هوا از معتدل در ساحل غربی بریتیش کلمبیا تا آب و هوای نیمه قطبی در شمال متغیر و مختلف است. در بیشتر ایام سال در شمال کانادا آب و هوای قطبی همراه با برف می باشد. مناطق محصور در خشکی دارای یک منطقه گرم و آب و هوایی قاره ای تابستانی هستند به استثنای جنوب غربی انتاریو که دارای آب و هوای گرم و قاره ای مرطوب در تابستان است. مناطقی از غرب کانادا دارای آب و هوای نیمه خشک است و مناطقی از جزیره ونکوور را می توان حتی به عنوان آب و هوای گرم و تابستانی مدیترانه ای طبقه بندی کرد.
کانادا با داشتن 243 هزار کیلومتر طولانی ترین خط ساحلی جهان را داراست.
مرز کانادا با آمریکا 8891 کیلومتر است که این میزان طولانی ترین مرز میان کشورهاست.
سه جزیره کانادا ، جزیره بافین ، جزیره ویکتوریا و جزیره الزمر ، جزو ده جزیره بزرگ جهان هستند.
42 درصد از اراضی کانادا را جنگل ها پوشانده است که این میزان تشکیل دهنده 8 درصد جنگل های زمین است. جنگل های کانادا بیشتر از درخت های صنوبر، سپیدار و کاج تشکیل شده اند.
کانادا دارای 2 میلیون دریاچه است که 563 تای آن بیشتر از 100 کیلومتر مربع هستند و این دریاچه ها بیشترین آب شیرین در زمین را در خود جای داده اند.
وفور منابع طبیعی کانادا در اقتصاد این کشور منعکس شده است. صنایع عمده متشکل از منابع طبیعی ، شیلات ، جنگلداری ، کشاورزی ، فرآورده های نفتی و معدن هستند.
تراکم جمعیت کانادا 3.5 نفر در کیلومتر مربع است که کمترین میزان در جهان است. با وجود این ، 79.7 درصد از جمعیت کانادا در مناطق شهری ، جایی که تراکم جمعیت در حال افزایش است ، زندگی می کنند.
شدت دما در کانادا از مثبت 45 درجه سانتیگراد در Midale و Yellow Grass واقع در ساسکاچوان ، در 5 ژوئیه 1937 ، تا منفی 63 درجه سانتیگراد در Snag واقع در یوکان ، در 3 فوریه 1947 بوده است.